Wednesday, March 9, 2011

' penipu punyer online shopping !? '

assalamualaikum para blogger sayang-sayang semua .
nak tanya nih. nak tanya ! skang ni aku tengok bersepah-sepah berlambak-lambak orang meniaga dalam internet. jual kasut,jual beg,baju,minyak urut, ubat kuat. (eh ade ke orang jual ubat kuat dalam internet?) korang percaya sangat ke online shopping ni?
siapa percaya seratus peratus beratus? inform aku .
aku nak tahu sebab musabab atas kepercayaan korang shopping menerusi internet ..
aku percaya ramai yang pernah beli barang melalui internet . kan?
siapa yang tak pernah ? inform aku jugak .
aku nak tahu kenapa korang tak pernah beli barang melalui internet .

sumber: abang google .

aku pun kadang2 takut jugak shopping melalui internet . tapi pernah jugak la mencuba beberapa kali .hahaha .. ghairah woo tengok barang cantik-cantik . atleast bila orang tanya 'kau beli kat ne?' 'aku beli online la .' ha dari situ orang boleh nmpk yang kita ni celik IT . bukan bodoh eh buta IT .. kira macam kita ni up-to-date la jugak selaras dengan kemajuan teknologi canggih pada masa kini ..kan? angguk je la ..

siapa cakap online shopping ni tak bagus? aku tak cakap pun tak bagus .
semua benda de baik dan buruk nyer .pandai2 la nilai sendiri . ye dok?

KEBAIKAN ONLINE SHOPPING.
  1. sume nyer di hujung jari anda . click click click click click dan terus click . senang .
  2. jimat minyak kereta,minyak bas . duduk rumah je then on komputer .
  3. jimat masa . tak payah siap lama-lama nak pergi mall . nak pikir baju pe nak pakai .bogel pun boleh sambil shopping. nak make up lagi . nak tggu bas lagi . bangun tidur tak payah buang taik mata tak payah sapu air liur dah boleh shopping .
  4. tak penat and tak menyusahkan orang . boleh shopping sambil baring-baring, guling-guling atas katil. korang tak perlu berjalan sana sini then kepada girl,tak perlu hencik abang korang tunggu berjam-jam sebab korang tengah rambang mata kan nak pilih .
sumber: abang google .

KEBURUKAN ONLINE SHOPPING .
  1. terdedah kepada penipuan . yela .. sebab duit bayar dulu baru dapat barang . so kat situ macam bimbang la kalau kena tipu .
  2. kalau tiba-tiba barang yang korang beli tu tiba-tiba rosak or contohnya kasut tak muat ke besar ke , jarang la dapat pulangkan barang tu balik and tebus barang lain . duit pun terbang macam tu je la .dh la kos penghantaran lagi . so kalau tiba-tiba rosak,kan dah rugi kat situ .kalau pergi shopping kat mall,kita boleh tengok sendiri barang tu ok ke tak .
  3. tak dapat kepuasan shopping sebenar . korang tak dapat nak tengok kualiti barang tu elok ke tak, berbaloi tak dengan harga . tak dapat sentuh ,tak dapat tengok dekat2 . tak dapat try test dulu sebelum beli ..
  4. barang yang kita order tu mungkin akan sampai selepas 2-3 minggu or kadang2 sampai berbulan-bulan. so mestila risau . duit dh bayar .kalau pergi direct shopping, hari tu beli,hari tu dh boleh guna .
bukan nak cakap benda tu tak bagus. jangan buat semua! tidak ! tapi juz nak korang hati2 je . buat urusan dengan peniaga yang korang percaya je. bukan sume yang meniaga dalam internet tu penipu aka tak jujur la bagai . tapi mungkin de segelintir . dah de pun kawan aku yang kena tipu..bayar pastu barang tak dapat . bila tengok website dh tak de dah . not found .aku pun jadi trauma takut terkena macam tu.
sape yang susah dalam kes ni ?nak tuding jari kat sesiapa pun tak guna.
ambil iktibar dan pengajaran . huhu .
so korang prefer yang mana? online shopping or direct ke mall untuk bershopping ?

31 comments:

.: iEyLa :. said...

huhu..bile time2 bosan ni mule la duk godek2 tgk barang2 cantik online..mau nye terbeli pastu..hakhak

.:rizaL:. said...

kena pandai la cr website yg betul..mcm ebay ke

hasrul hassan said...

Hmmm .. belilah barang yang diniagakan oleh syarikat didaftarkan atau perniagaan yang ada lesen SSM. Blog niaga tak ketinggalan, kita boleh report sebenarnya.

Kalau nak buat blog niaga .. pastikan ... mohon lesen SSM .. buat tak sampai 10 minit, online je. Saya pernah buat entri mengenai hal ini byk kali dah. Nampaknya ada je yang terkena. :)

BTW, saya pun ada blog niaga gak ..

syuwai said...

agak adict dgn on9 shopping sebab mudah sangat. tapi kena pilih laman shopping yG tidak diragui la..hehe

sekarang ni, semuanya di hujung jari

aNNa maRdHiaH said...

.: iEyLa :.

hahaha .. sama la yunk oi . nak beli kan tapi kena la kawal nafsu ni .

aNNa maRdHiaH said...

rizaL..

a'ah .. nak hidup kena cerdik .

aNNa maRdHiaH said...

hasrul hassan aka bangku kosong..

camne kita nak tahu ea yg syarikat tu berdaftar ?
tu la .. kalau mmg nasib nak kena tipu memang tak boleh elak dh . depends on diri sendiri yg kena pilih mana yg terbaik .

aNNa maRdHiaH said...

syuwai..

tu la . mula2 dulu anna addict jugak dgn online shopping . pantang nmpk lawa ckit tp sejak kawan dh terkena,dh slow ckit . hehe .

zaradgreat said...

lebih prefer direct shopping. mula2 suka jugak lah on9 shopping. tp tuh lah. kita bukan tau material tuh camne. ada puas hati bila dpt. ada yg tak puas ati bila dpt.

apa2 pun, jalan2 shopping tengok sendiri lagi best! hehhehe

HATYCIKNUURUL said...

on9 shopping?,.CN xpernh sbb cm tkut nk try,.huhu,.plus,klu nk cri sumthing yg nk pkai lame kn,mst rse xpuas klu xdpt tgk depan mate kepale sndri,.hehe,.just bg pndpt,.tp kdg2 tgk2 kt intrnet,rmbang mate jgk,knon2 nk try la plak,..hehe

Wan Gerrard said...

hmm ok la kot, ada beli jersi online..masih leh percaya~

Heidi Shafiq said...

beli kat jusco kan dah murah.. kih3.. :P

Mr sukahatiaku said...

Shopping online best. Sebab benda tu orang jarang ada. Kalau dekat mall. Cth baju. Kita akan nmpk orang pakai baju yang sama jugak. Sooo, Online shopping best ! Hahah.

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh OE tak pernah shoping online...
nak shoping dekat luar pun jarang...
sebab biasanya yang jual dekat dalam internet tu semuanya baju, shawl dan barang2 yang dipakai...

OE bukan beli sangat benda2 macam tu.. kalau nak beli pun lebih baik grab je dari mall... lagi senang memandangkan OE punya asrama berdekatan dengan mall...
hehhe...

p/s: OE baru datang sini, salam perkenalan... (n_n)

aNNa maRdHiaH said...

zaradgreat

ana sendiri pun lbh puas hati pg direct shopping je . hehe ..

aNNa maRdHiaH said...

HATYCIKNUURUL

ana pun takut jugak . skang dh slow dh . dulu pantang je tgk cantik ckit kat internet . mesti nak beli .. huhu ..rambang mata .

aNNa maRdHiaH said...

Wan Gerrard..

wow! bagus2! nak satu jersey? huhu ..

aNNa maRdHiaH said...

Heidi Shafiq..

pasarayaku lagi murah . hahaha ..

aNNa maRdHiaH said...

Mr sukahatiaku..

a'ah .. betul jugak tu . tapi kalau sume orang nak beli kat online,kadang boleh tersama jugak . kebetulan actually .

aNNa maRdHiaH said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd..

yeke? kalau dekat ngn mall,senang la kan .
anyway,selamat datang and selamat kenal OE.

sri juju said...

sri slalu berhati2 , insyaAllah :D

muhamad hanif said...

http://semutsengal.blogspot.com/2011/03/perlu-buat-apa.html..


usha..usha..

Mr Strider said...

kalo i stakat online nie tmpat window shopiing leh leh..nk tengok design ker nk compare harga ker..tp kalo nk beli tu susah skt..takut kena tipu..da laa nk cari duit susah..hahaha

aNNa maRdHiaH said...

sri juju..
baguslah kalau camtu . insyaallah sri juju tak kan terkena . :)

aNNa maRdHiaH said...

Mr Strider..

a'ah kan ? buat cuci2 mata boleh la kan ? haha ..

BLADE EDGE said...

assalamualaikum...

saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni.

anyway, kalo ada masa, silalah singgah ke blog saya.

happy blogging :-)

regards,
BLADE EDGE

adan said...

rasanya window shopping lagi terbaek kot.. apekah?

tetap pilih direct shopping.. sebab rasa kepuasan shopping.. dapat sakitkan hati peniaga bila cancel nak membeli..

bayangkan dah test kasut lepas tu cancel nak beli..

aNNa maRdHiaH said...

BLADE EDGE..

wsalam.. owh yeke . happy blogging too .

aNNa maRdHiaH said...

adan ..

direct shopping mmg puas pun sbb kita dapat tgk,sentuh,test dulu . tapi kes test berjam2 bukan main lagi tiba2 tak beli.pergh! sangat la kejam . hahaha ...nak bwt cmne kan? kita de hak jugak sebagai pembeli dan pengguna.

PeNgEmiS dUniA said...

betull2 ! kalo shopping kt blogshop xpuas . tp yela , sng actually jual brg kt blogshop ni . xpaYAH baya sewe ke ape hehe

Miss Dill said...

alhamdulillah, setakat ini barang2 yang saye pesan online semuanya okay :)

Miss Dill^^