Sunday, March 27, 2011

'alahai terkena chicken pox !!'

assalamulaikum .. setelah hampir 2 hari tidak mengupdate entry . akhirnya aku datang membawa perkhabaran sedih .


chicken pox not chicken pork . pork tu daging babi . haha . betul ke orang kata demam campak ni hanya kena sekali seumur hidup ? harap camtu la . chicken pox ni selalu nyer orang panggil demam campak atau cacar air .

ape itu demam campak ? penyakit berjangkit yang disebarkan oleh virus dan menyerang sistem pernafasan melalui titisan lembapan terutama apabila bersin atau batuk.Penyakit ini juga sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.demam campak ni biasanya berlaku dalam 10 hingga 14 hari itupun bergantung kepada daya tahan badan individu tersebut.bila dah habis je demam ni , hencik parut dengan senang hati dengan meriah nyer menari-nari kat badan dan muka korang. ambil masa jugak untuk hilangkan parut campak tersebut. untung la kalau kena masa kecik-kecik sebab parut tak kelihatan sangat . kalau kena time dewasa,parut tu jadi hitam,kalau kopek pulak . adus tak tahu nak cakap camne . bayangkan sendiri la muka korang .jatuh market dowh!

tanda-tanda demam campak .
  1. naik ruam . kalau ruam yang ada nanah itu jenisnya campak pelentung . campak ni sebenarnye banyak jenis jugak .
  2. sakit otot . rasa sengal badan sebab air bisa.
  3. demam yang tinggi nak-nak time ruam tu nak naik .
  4. mata berair dan sensitif kat cahaya .
  5. rasa gatal satu badan .

kalau seseorang itu belum pernah dapat imunisasi campak or belum pernah kena penyakit tu sendiri,lagi senang la nak berjangkit daripada pesakit demam campak tersebut . so hadkan pergaulan tu penting disaat terkena campak ni . tapi yang dah kena pun beware jugak takut kena lagi . mana la tahu dulu kena tak keluar habis . jangan ambik mudah ! sebab penyakit ni sebenarnyer boleh membawa maut . mereka yang memang de masalah penyakit lain atau kekurangan zat makanan atau juga mereka yang lemah antibody,bila terkena pulak chicken pox.. badan akan mudah mendapat komplikasi lain seperti masalah paru-paru,cirit-birit atau penyakit lain .silap-silap boleh mati ..

petua yang boleh aku kongsikan ..

orang cakap kalau dapat campak ni,kena cepat-cepat minum air kelapa muda . mandi terus pun tak pe dengan air kelapa ni.air kelapa ni membantu dalam mempercepatkan proses ruam-ruam tu keluar .lagi cepat keluar,lagi cepat la sembuh .

terliur pulak . teringat coconut shake !

lagi satu,sesetengah orang cakap tak boleh mandi .korang tahan ke kalau kena dalam 10 hari,10 hari tak mandi . aiyoyo ! berkepam la jawabnya . melekit je . sebenarnya tak juga .mandi ni boleh hilangkan sengal-sengal badan and buatkan korang rasa segar. campak tu kotor sebab de air bisa . air bisa tu yg buatkan gatal-gatal . so kena la mandi. kuman! sebenarnyer yang tak bagi mandi takut tergosok dengan kuat kat ruam campak tu . kang pecah dah jadi satu hal .nak mandi boleh.cuma kena waspada hati-hati steady and cool je bila nak sabun . nak lap badan dengan towel.tapi kalau takut jugak pecah,tak usah la mandi klau menyusahkan diri sendiri dan orang lain .

kalau jenis yang campak pelentung,sesuai sangat daun asam jawa campur dengan bedak sejuk sapu kat badan dan muka . kalau rajin la amalkan yang tradisional.orang tak kena demam campak pun tiap-tiap malam tepek bedak sejuk ni nak gebu dan haluskan kulit muka .zaman dah berubah,pergi beli calamine lotion kat farmasi pun boleh gak .

Pesakit dilarang sama sekali makan makanan yang digoreng, ditumis. say no to makanan berminyak .Makanan berebus atau dibakar adalah pilihan yang ada. Selain makanan berminyak, makanan berasaskan telur, daging amat dilarang. Kerana makanan tersebut akan membuatkan rasa gatal dan demam lambat sembuh. so berpantang sikit la ea ..

Petua turun temurun, orang demam campak kena mandi bercampur air daun semambu. Ramas daun bersama air mandian, dan mandi sesedap rasa.
Bukan saja dibuat mandi, beradu pon berlapikkan daun semambu. daun ni dapat menghilangkan rasa gatal dan merenyam. tapi kalau kat bandar,susah kowt nak cari daun ni Pucuk daun pisang pon boleh . sama je function nyer .

tangan jari tu jaga . Jangan la menggatal nak garu garu atau kupas bekas campak tu. Nanti parut memangis anda tak berlagu . Kuku tu lagi banyak kuman, nanti makin teruk parut. tak payah gatal-gatal nak usik.


kena jadi anti hujan sementara .pantang terbesar lepas baik demam pon. 2~3 bulan lepas demam tu jangan la main hujan. Bisa!Titisan air hujan yang jatuh pada kesan campak tu boleh membuatkan kulit dan eperdemis pesakit berlubang. lagi la parut sampai bila-bila. embun pun tak boleh ! haram !

actually aku dh kena demam campak ni masa aku darjah 5 . menangis je kerja aku . sekarang giliran si dia yang kena . tak sampai hati tengok muka dia bintik-bintik camtu . semoga dia cepat sembuh . ALLAH bagi kita sakit ni sebenarnya ujian dan dugaan . banyakkan la berdoa . sakit ni kadang-kadang penebus dosa-dosa silam. terima kasih kat dia sebab bagi ilham untuk aku create entry pasal ni.
yang baik datang dari ALLAH,yang buruk jelik dari diri aku sendiri .

13 comments:

BLADE EDGE said...

salam ana...

dulu dah kene. mmg mcm tu la, awal2 keluar ruam n bintik2 merah kecik2...rasa gatal n miang jugak..mula2 xtau pun tu chicken pox.

xpasal2 kene balik rmh 2 minggu...hahaha

Ira Izatti said...

mownink...

waah,bgus nyer entry pasal nih..sesuatu yg amat berguna...
nasib bek,ak da kne mse kechik2 dlu..
tak nak da kna lg...
siap meninggalkan kesan kat muka ak nih..
hehehe =)

Bulan said...

uwaaa.parut chicken pox nie msih ade taw.huhu kne mse umo 17thun.rite after spm.ahakss

psstt~ xdpt lg ke anna?Bulan da lme post.february ari tue lg pos.pas raye cina.

c-i-N-T-a fIRzaA said...

ana aq br baik dr kene chicken pox,...skit giler ana,..smpai tmpt tut pon ada,...ko sbr jela ana...kene sekali je dlm hdup,..

aNNa maRdHiaH said...

BLADE EDGE ..

wsalam ..yeke .. mesti seksa kan ?

aNNa maRdHiaH said...

Ira Izatti..

thx ya ..tu la . mesti tinggal kesan punyer .aku pun ade nih !

aNNa maRdHiaH said...

Bulan..

nasib bek after spm ? kalau time spm ? aduss ! huhu ..

p/s: belum dapat pun bulan . salah address tak.

aNNa maRdHiaH said...

c-i-N-T-a fIRzaA..

yeke? cian kau . sabar je la . siap2 nak bgtau kat tut pun ade . haha ..

DHIQA nA.IM said...

bukan skali kena dah tak kena ke ?? adesss -_-"

:: Nursyahida Daud // Scha :: said...

oit....=) ish...shian sayang kau uh..
btw, KAU DI TAG... G INTAI blog Aku JAP ea...

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum ana..

hahaha...bukan stakat seksa tp sengsara..xkeluar rmh sgt la...

regards,
BLADE EDGE

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

adess!! baru kena aritu!!
sadisss!!
gatal owww!!
tidakkk!!
cekempot dah kenaaa..
campak jer belomm..
xmo!! xmo!!


salam singgah dari mummy weiyda!!♥
keep it up blogging ya dear!!♥
(◕‿◕✿)

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

gadismaya said...

hee..annaa..kenapa kt blogg ana xleh nk tekan butang follow 2??sedeyh nye :(