Friday, January 14, 2011

bukan ke mencegah lebih baik daripada merawat ??

assalamualaikum bloggers,readers and stalker
sedih . sobs2 ! :(((
aku kena penyakit berbahaya ...
maybe aku akn dibedah dalam masa terdekat ni ..
so tak update la blog nampaknyer ...
jangan sedih ea bila aku dh tak de ..angguk cepat !
nape muka korang camtu ?
tak caye ea ? huhu ..
ok2 hentikan penipuan ni ...
aku acah je ...saje nk buat korang suspen sekejap .

sometimes mmg kita risau kan kalau kita diserang penyakit yg berbahaya contohnya macam skang ni penyakit no.1 yang boleh membunuh ..heart attack a.k.a sakit jantung .. :P
woo! mana boleh tak risau kan ?? ataupun kanser ,sejenis penyakit yg serius yg boleh juga jadi punca kematian .. meremang bulu roma den nk taip ni pun !

nk risau2 pun tak guna .. kita kene jugak usaha cmne nk cegah penyakit-penyakit tersebut .
penah dengar tak ayat ni ?
'mencegah lebih baik daripada merawat ' .. ha tu la yg kita kene concern skang .
jom kita share beberapa tips yang aku sempat baca masa aku pergi klinik semalam teman adik aku ...kulit die naik ruam2 panas .
sambil2 adik aku ngh dirawat .. aku dok baca la artikel2 kesihatan kat luar.
sambil menyelam minum air..dapat jugak ilmu cikit2 kan sementara menunggu tu..
tips mmg mudah je . tapi selalu yg mudah2 la kita ambik ringan je kan ...

1. MULAKAN HARI DENGAN BUNGA-BUNGAAN .

tak ramai yang suka bunga kan .
tapi sebenarnya bunga la banyak memberi kesan positif jangka panjang yang
boleh membangkitkan mood dan tenaga kita .
semangat kita boleh dipulihkan ngn bunga .
tak masuk akal kn sume ni? tapi tu la realiti nyer .. huhu ...
pagi2 korang bangun,cuba korang pergi dekatkan diri korang ngn bunga-bungaan..
kalau rumah yg de garden tu lagi senang ..
or mak korang de tanam banyak pokok bunga ke ...
ha dah senang dh kat citu ..tambah lagi bunga yg warna-warni .
mmg betol2 naikkan mood.
bukan tu je,boleh kurangkan tekanan and rasa nervous yg korang rasai .
kalau rajin,pergi la kedai bunga yg dekat2..
and beli sejambak untuk pasangan korang .
kalau kedekut sangat,beli la sekuntum or petik je kat mana2 . haha ...
pasangan korang pun mesti rasa tenang je bila dapat bunga.
nak2 dari orang yang dia sayang.

2. SALING BERMESRA .
bermesra dengan pasangan boleh buat kan korang rasa lebih nyaman dan sihat berbanding korang menikmati sepotong kek.bagi pasangan suami isteri,saling berpelukan and mungkin boleh diteruskan ke tempat tidur boleh buatkan anda dan pasangan rasa lebih tenang.hehehehe...hubungan seks bagi suami isteri boleh bagi kesan positif pada kesihatan.
setiap minit bermesra sebenarnya membuatkan hormon bagi respons kepada stress.
senang cakap, kurangkan stress korang la ....

3. MAKAN COKLAT .

ha ni aku suka . aku suka coklat and aku caye ramai yang suka coklat jugak kan ?
banyak kebaikan dari keburukan makan coklat ni sebenarnyer .
bagi korang yang tengah diet,tak perlu risau kalau korang cuma hanya perlu kunyah sikit je coklat . coklat ni juga dapat meningkat kan kemampuan mengingat dan menghafal .
bukan tu je,coklat pun dapat kurangkan rasa letih seharian bekerja . ahaks!
cuba korang makan coklat sambil2 ambik udara segar ..
pergh! btol2 dapat menikmati coklat ni buatkan diri rasa tenang and ilang stress .
bila tak stress,penyakit pun susah nk singgah especially sakit jantung.
nak-nak pagi2 bangun pekena minuman coklat panas.
ya allah sedapnyer ! terliur aku ...
kadang-kadang sebelum tidur pun aku bancuh coklat panas ni ..
mak ai !meleleh je air liur ......... yummy2!

4. MENDENGARKAN MUZIK .

kalau korang rasa tertekan ,buat pe korang simpan headphone tu dalam laci je .
sesekali tu,dengar la lagu2 favourite korang.
muzik pun dapat melancarkan lagi gerak kerja otak yg tengah buntu ..
dapat turunkan tekanan darah ngan stress ...

sila praktikkan tips2 ni dalam kehidupan seharian korang .
insyaallah .. dapat la kita sama-sama mencegah penyakit seperti penyakit jantung .
penat sudah dari tadi potpetpotpet je ...
babai :)))

6 comments:

Sunah Mohammad said...

saya suka bunga sakura~~~ ;)

Nursyahida Daud said...

wah..hebat la ana..=)

E.d.Y said...

dah lama tak makan coklat

aNNa maRdHiaH said...

sunah mohammad...

saya pun suka ...

aNNa maRdHiaH said...

syahida ...

mne de hebat . pe la .. huhu .. lawak2!

aNNa maRdHiaH said...

abg edy..

yeke .. pegi makan cepat .. elak penyakit serius . hahhaha ...ilang tension abg tu ...