Thursday, August 18, 2011

alhamdullilah. bulan Ramadhan. hari yang ke-19

assalamualaikum blogger. adui! dah hari ke-19!penat.bila nak habis puasa ni!bila nak raya ni.tak sabar.esok hari ke 20.ada lagi 9 hari . mengeluh! cepat la habis.hari-hari puasa je.letih la.lapar!! haus!!! nak makan kentucky fried chicken,nak snack box punyer tak nak la! nak snake plate.pergh!nak pizza yang baru,nak double cheese burger,nak makan pucuk ubi masak tempoyak.. nak tu nak ini....

haish2! mengeluh sana mengeluh sini . nak tanya ni . puasa ikhlas ke tak?lagi 9 hari je.sabar la...
(nasihat diri sendiri juga)hehehe...sekurang-sekurangnya kita berpuasa sebulan je.kalau ladies,ofcoz la de cuti puasa kan?ha jadi tak penuh dah sebulan kalau nak dibandingkan dengan rakyat yang menderita tak dapat makan tak dapat minum.puasa ke tak puasa ke sama je bagi diorang.sedih je..cuba kita selami kehidupan diorang. kecian tau..put our-self on their shoes.sekurang-kurangnya boleh ajar kita erti 'bersyukur'.


masam je muka cik kak ni . dia lapar kowt .

children of Liberia..

diorang tak pergi sekolah pun dan diorang teringin nak pergi sekolah. kita yang pergi sekolah pun nak ponteng-ponteng lagi.

pandai tau diorang candid pose.

salah satu aktiviti diorang.

kalau laki kat malaysia ni nak ke pakai camni?compang-camping! tak nak la.nanti awek tak pandang kan? tak market la!

'eh die ni,asik ambik gambar je dari tadi!' hehe..

macam-macam reaksi .

suka jumpa kamera.sampai tak sedar baju terlondeh. hehe..

'babai Malaysia. kalau datang lagi,bawak KFC tau, Mcd ke.pizza lagi bagus.' hehe..

suka tau orang ambik gambar dia.

tengok rumah diorang lubang-lubang.kalau hujan tempias basah jugak.
kecian kecian.

baju yang diorang pakai kalau kita buat kain buruk kat rumah je. kan?
or buang terus. tapi diorang?tak pakai baju.tak kisah pun.

tumbuk lagi . tumbuk ..

a part of Africa.

DIGIMON tu macam nak gaduh je.

berpuasa sebulan tak de masalah bagi diorang kerana diorang pernah berlapar bertahun-tahun lamanya...jadi kita kena bersyukur sebab kita hari-hari makan sedap.

comel walaupun seleybet ckit.

malu-malu je tapi mahu .

pinjam rambut boleh? hehe..

1,2,3...smile !

muka blurr je . chill la dik !

kurus tapi perut buncit.penyakit! persekitaran yang tak bersih,makan tak tentu.mandi aku tak tahu la..

kecian .

adakah satu hari nanti nasib mereka akan terbela?

spender pun koyak. sesekali dia nak gak pakai spender yang de brand.

aku tak tahu apa keje diorang buat ni .

pot..pott.........

their siblings...

so kita kena la bersyukur dengan kemewahan yang kita ada sekarang.ya bersyukur! bulan Ramadhan yang mulia ni jangan nak membazir. tu perangai syaitan.syaitan kena ikat.yang kita nak ganti syaitan buat apa?kalau kita rasa kita susah,diorang ni lagi susah.ada orang lagi susah daripada kita.kita puasa pun nak mengeluh,diorang puasa bertahun-tahun tak ada masalah pun.berat mata memandang,berat lagi bahu memikul.bersederhana lah dalam segala hal..yang baik ambil,yang buruk jangan ikut..

terima kasih kerana baca.
babai.

10 comments:

Akak said...

kesiannyalah budak2 ni,tapi masih lagi lebih baik jika sekiranya dibandingkan ngan budak2 kat Somalia yang kebuluran tu

aNNa maRdHiaH said...

akak ..

ye kak.. memang kecian betol mengenangkan nasib diorang.masih kecik tapi dah merasa hidup susah.

alif haris said...

huhu susahnya hidup mereka ..
mana para jutawan dan hartawan dlm dunia ni ye

Akito Boron said...

kita patut brsyukur dgn apa yg kita ada. jgn membazir plg penting

muhamad hanif said...

waahhhh,

syahdu je kan..


CIk anna menghilang kemana tah yea..

;(

Scha Mastura said...

Spender terkoyak ? Ala ciannye .. But dy ttp brsyukr

aNNa maRdHiaH said...

alif haris..

hurm kecian kan? entah la..

aNNa maRdHiaH said...

Akito Boron..

erm betul2..kena la bersyukur dgn pe yg ada drpd tak de langsung.

aNNa maRdHiaH said...

muhamad hanif..

syahdu sbb bdk2 miskin ni or sbb lagu?haha...

menghilang?erk...

aNNa maRdHiaH said...

Scha Mastura ..

so kau pun bersyukur la.. :)